Építész színpad

Építészek Háza, Budapest, Kós Károly terem

Belsőépítész tervpályázat, 2002.

építész-színpad ” A kartársak irigysége a tudós egyetlen földi jutalma ” mondja dr. Bátky a Pendragon legendában. Janáky István szerint ” a zenészek inkább egymásnak játszanak, a közönség hozzáértésével szemben gyanúval élnek. (…) a szakmabeliek véleményétől a saját maguk előtti belső siker mértéke függ.” Ha mindez igaz, ez a kiállító terem szótlan drámák színpada, hang nélküli koncertek terme. Az építész, aki munkáit a falra kiakasztja, önként áll a legszigorúbb bírák – kollégái – elé. Az építészek háza kiállítóterme szakrális tér.

kapcsolatok A terem viszonya a házzal nemcsak téri de időbeli kérdés is: a tervek szerint a jelenlegi gondnok-lakás helyén kávézó és információs központ épül. ( lehet-e jobb párosítás: a kávéház mindig is információs központ volt – csak nem úgy hívták ).

Tervünk szerint a kiállító terem és a kávézó közös (téli-) bejáratot kap: a térbe így nem csak az udvarról lehet ” beesni ” hanem diszkrétebben, egy előszobán keresztül. Előadás, vetítés közben is könnyebb az angolos távozás a terem végében. A ferde hónaljban új nyílás kerül a főfalba, benne tömör csapos ajtó – hangsúlyozandó a nyílás furcsa helyzetét. Megtartjuk a galéria-födémet, az azt tartó betonfalat, és a lépcsőt is. Mögötte a kávéházzal közös vizesblokk épül.  A galéria hátsó részébe a légkezelő gép, a tér felé néző oldalra két tolmácsfülke és a technikai helység kerül. A galéria alatti, tolóajtóval lerekeszthető ruhatár a kávézót is kiszolgálja.

Tervezők: Göde András, Frank György
A terv I. díjat nyert a pályázaton