Egy munkásszálló második élete

04OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Gandhi Alapítványi Gimnázium és Kollégium Pécsett

Turányi Gábor írása
Megjelent: 1997.
Alaprajz / 4. évfolyam – 8. szám

Volt egyszer két szocialista munkásszálló Pécs-Meszesen. Az elsőt átalakították, annak rendje és módja szerint. Bramac-kal, manzárddal, satöbbi. A második szocialista munkásszálló tervezését pedig elnyerte egy tervpályázaton Patartics Zorán (P.Z.) és bevonta a munkába volt mesteriskolás osztálytársát, Frank Györgyöt (F.Gy.).
A munkásszálló (a második) az átépítés során átlényegült. Nem csak a homlokzata lett új, hanem a lelke is. Elszálltak a gonosz szellemek, és beköltöztek a jó tündérek.

Külső-építészet

Bizony, itt nem tatarozás történt, hanem, alapos tervezési munka következtében, teljes értékű átépítés. P.Z. a régi házat nem haszontalan holminak tekintette, hanem használható alapanyagnak. (És, mint ambiciózus fiatalember, jó ürügynek az alkotáshoz.) Voltak a háznak értékei. Például kisméretű téglából épült. Kiderült, hogy az arányai se olyan rosszak, mint ahogy látszott. Csak lábazatot kellett adni neki, meg párkányt. Szakszerű és korrekt épületszerkezeti megoldásokat.

Belső-építészet

(Kritikai megjegyzés: a kelleténél nagyobb a szakadék a külső és a belső között.) Belül vakmerő a ház, szerencsére.

A színek

Itt vannak a színek, amik gyönörűek. Szükségesek. Álságos dolog lenne halvány, “ízléses” színeket hazudni a cigány fiatal embereknek. Hogy ezek a színek szubjektív választás eredményei? Sebaj.

Az anyagok

Szeretem őket. Az üvegbetontól a vakolatig, a linóleumtól a műkőig, a pozdorjalemeztől a betonig. A színekkel nagyon együtt-élőek, jól kiválasztottak.

Jókedvű szakszerűség

A megoldások profizmusról tanúskodnak: a világítás szabálytalan fegyelmezettsége, a díszített lépcsőhomlokok, a korlátok, a funkcionális találmányok (“dühöngő szoba”), a büfé kiképzése. Az épületszerkezeti részleteknél, a bútorcsomópontoknál látszik legjobban, hogy milyen hasznos volt a két fiatalember együttműködése.

Úgy gondolom, hogy P.Z.-ék vidáman és szívósan dolgozhattak. Egyszerű volt a dolguk: takarékosan, de határozottan kellett megvalósítaniuk egy álmot. Mert az látható a ház minden porcikáján, hogy egy átérzett és szeretett álomról volt szó.